Polityka prywatności.

Czym jest polityka prywatności?

Polityka prywatności to dokument, który określa jakie dane osobowe użytkowników odwiedzających witrynę internetową są przetwarzane, gromadzone i udostępniane przez operatorów serwisu.

Polityka prywatności ma obowiązek informowania odbiorców, w jaki sposób, przez kogo i przez jaki okres czasu przetwarzane będą ich dane osobowe oraz do jakiego celu są wykorzystywane.

Polityka prywatności zawiera postanowienia określające jak operator witryny zabezpiecza dane osobowe użytkownika.

Polityka prywatności zawiera również informacje odnośnie sposobu usunięcia, sprostowania lub zmiany danych osobowych.

Wstęp

Zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO), a także innych powszechnie obowiązujących przepisów prawa dotyczących ochrony danych osobowych, zobowiązujemy się do zachowania bezpieczeństwa i poufności pozyskanych danych osobowych. 

Administratorem strony internetowej (dalej “Administrator”) joannaskalska.com oraz danych osobowych w rozumieniu przepisów prawnych jestem ja, czyli Joanna Skalska.

Moja działalność gospodarcza zarejestrowana jest w Wielkiej Brytanii pod adresem: 8 Leighon Road, Paignton, Devon, TQ32BQ, UK – UTR: 2121681139.

Administrator joannaskalska.com przykłada ogromną wagę do ochrony poufności i prywatności powierzonych informacji. Jednym z podstawowych obowiązków serwisu joannaskalska.com (dalej “Strona Internetowa”, “Portal”, “Strona”) jest zapewnienie odpowiedniej ochrony i właściwego wykorzystywania danych osobowych gromadzonych z związku z prowadzoną przeze mnie działalnością, na przykład poprzez pocztę elektroniczną, zawieranie umów w formie elektronicznej lub przez serwisy internetowe.

Proszę o zapoznanie się z niniejszą Polityką Prywatności (dalej “Polityka Prywatności”), aby dowiedzieć się, w jaki sposób gromadzone, wykorzystywane i chronione są przekazane mi dane osobowe.

Korzystając lub uzyskując dostęp do naszych usług w jakikolwiek sposób, potwierdzasz, że akceptujesz praktyki i zasady określone w niniejszej Polityce Prywatności i niniejszym wyrażasz zgodę na gromadzenie, wykorzystywanie i udostępnianie Twoich danych w następujący sposób. Jeśli nie zgadzasz się z niniejszą Polityką Prywatności, nie korzystaj z Naszej witryny ani nie przekazuj nam żadnych danych osobowych.

Niniejsza Polityka prywatności ma zastosowanie do wszelkich informacji uzyskanych na Naszej Stronie. Nie ma ona zastosowania do witryn kontrolowanych przez osoby trzecie (dalej „Witryny osób trzecich”, “Podmioty”) niepowiązane z Naszą Stroną, do których Nasza Strona może zawierać łącza. Prosimy o zapoznanie się z oświadczeniami o ochronie prywatności każdej z Witryn osób trzecich, ponieważ nie ponosimy odpowiedzialności i nie mamy wpływu na treść ani praktyki dotyczące prywatności Witryn osób trzecich.

W razie jakichkolwiek pytań lub uwag dotyczących powyższej Polityki Prywatności proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: info@joannaskalska.com lub poprzez formularz kontaktowy pod adresem astrony: https://www.joannaskalska.com/kontakt/

Niniejsza Polityka Prywatności może zostać zaktualizowana w zależności od potrzeb i uwag naszych klientów. Zaleca się regularne zapoznawanie się z niniejszą polityką pod kątem wszelkich zmian.

2. Twoje prawa na stronie joannaskalska.com.

Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (dalej RODO), a także innych powszechnie obowiązujących przepisów prawa dotyczących ochrony danych osobowych oraz UK-GDPR (Data Protection Act 2018) masz prawo dowiedzieć się, jakie prawa przysługują Ci podczas korzystania z naszej strony.

Obejmują one prawo do:

2.1 Zostania poinformowanym o tym, w jaki sposób wykorzystywane są Twoje dane osobowe,

2.2 Dostępu do danych osobowych,

2.3 Aktualizacji niepoprawnych danych osobowych,

2.4 Usunięcia danych personalnych,

2.5 Zaprzestania lub ograniczenia przetwarzania Twoich danych,

2.6 Przeniesienia danych,

2.7 Sprzeciwieniu się przetwarzaniu Twoich danych w określonych okolicznościach,

2.8 Wniesienia skargi do organu nadzorczego.

3. Gromadzenie i wykorzystywanie danych osobowych.

Zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (dalej RODO), a także innych powszechnie obowiązujących przepisów prawa dotyczących ochrony danych osobowych oraz UK-GDPR (Data Protection Act 2018), zobowiązujemy się do zachowania bezpieczeństwa i poufności pozyskanych danych osobowych.

Szczegółowe informacje odnośnie przepisów EU-GDPR umiesznone są na stronie: EU-GDPR

Szczegółowe informacje odnośnie przepisów UK-GDPR umieszone są na stronie: UK-GDPR

Typy danych gromadzone przez Administratora strony:

 1.1 Dane osobowe:

Podczas korzystania z usługi strony joannaskalska.com możesz zostać poproszony o podanie pewnych danych osobowych, które mogą być użyte do skontaktowania się z Tobą lub zidentyfikowania Ciebie a także w celu wprowadzenia uprawnień użytkownika, utworzenia konta użytkownika, świadczenia naszych usług. Informacje umożliwiające identyfikację osoby mogą obejmować między innymi:

  1. adres e-mail
  2. imię i nazwisko
  3.  adres zamieszkania

1.2 Dane użytkowania strony.

Dane użytkowania strony są to dane zbierane automatycznie przez server na którym umieszczona jest strona. Dane te  mogą zawierać informacje takie jak adres IP twojego użądzenia, lokalizację z której korzystasz z usługi, rodzaj przeglądarki internetowej z której korzystasz, wersję przeglądarki internetowej, informacje odnośnie podstron i stron odwiedzanych przez Ciebie, data i czas odwiedzin strony, ilość czasu spędzonego na stronie, informacje na temat użądzenia z którego korzystasz oraz inne informacje diagnostyczne. Powyższe dane mogą zostać zapisane w logach serwera zarówno jeśli korzystasz z komputera lub urządzenia mobilnego. Dane takie będą zanonimizowane i nie będą zawierać żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby. 

1.3 Technologie śledzenia i cookies (więcej informacji na temat plików “cookies” możesz przeczytać w polityce plików “cookies” poprzez klikniecie na odnośnik: Polityka plików “cookie”)

Pliki cookies zwane ciasteczkami to pliki tekstowe przechowywane na nośniku pamięci masowej urządzenia z którego użytkownik uzyskuje dostęp do strony. Serwer przesyła je w trakcie przeglądania witryny internetowej. Zawierają one informacje na temat odwiedzanej strony i czasu ważności sesji. Na stronie wykorzystywane są pliki cookie oraz inne technologie do zbierania informacji odnośnie aktywności na portalu joannaskalska.com oraz ich zapisywania. Stosowane technologie śledzenia to znaczniki nawigacyjne, znaczniki i dodatki WordPressa do zbierania i śledzenia informacji oraz do ulepszania i analizowania naszych usług.

Za Twoją zgodą i / lub tam, gdzie jest to dozwolone przez prawo, możemy również wykorzystywać Twoje dane do celów marketingowych, które mogą obejmować kontaktowanie się z Tobą przez e-mail lub osobiście z informacjami, nowościami i ofertami dotyczącymi naszych usług.

4. Dlaczego gromadzimy Twoje dane?

Informacje gromadzone przez administratora portalu są używane do celów:

2.1 Świadczenia usług – na przykład, aby skonfigurować i utrzymywać konto, hostować witrynę, tworzyć kopie zapasowe i przywracać witrynę, zapewniać obsługę klienta, przetwarzać płatności i zamówienia oraz weryfikować informacje o użytkowniku.

2.2 Kontaktu z użytkownikiem – na przykład, wysyłając wiadomość e-mail z prośbą o opinię, dzieląc się wskazówkami, jak najlepiej wykorzystać nasze produkty lub informując Cię na bieżąco o naszych usługach, lub w celu podzielenia się ofertami i promocjami, które naszym zdaniem mogą Cię zainteresować. 

2.3 Utrzymywania i ulepszania usług – na przykład, zapewniając automatyczne aktualizacje i nowe wersje naszych Usług. Lub, na przykład, poprzez monitorowanie i analizowanie interakcji użytkowników z naszymi Usługami, abyśmy mogli tworzyć nowe funkcje, które naszym zdaniem spodobają się naszym użytkownikom i które pomogą im efektywniej tworzyć i zarządzać witrynami internetowymi lub ułatwiają korzystanie z naszych Usług.

2.4 Zwiększenia niezawodności portalu i wykrywania błędów – na przykład poprzez monitorowanie, debugowanie, naprawianie i zapobieganie problemom.

2.5 Pomiaru wyników i statystyk odwiedzin – na przykład, aby umieszczać reklamy na naszym portalu według naszego programu reklamowego oraz poznać skuteczność reklam.

2.6 Zwiększenia bezpieczeństwa strony internetowej – na przykład poprzez wykrywanie incydentów bezpieczeństwa; wykrywanie i ochrona przed złośliwą, oszukańczą lub nielegalną działalnością; zwalczanie spamu; przestrzeganie naszych zobowiązań prawnych; oraz ochrony praw i własności naszego portalu i innych, co może skutkować na przykład odrzuceniem transakcji lub zakończeniem Usług.

2.7 Zapewnienia spersonalizowanych usług oraz treści na portalu – na przykład, aby spersonalizować Twoje wrażenia poprzez dostarczanie Ci odpowiednich powiadomień i reklam dotyczących naszych Usług, polecanie treści za pośrednictwem naszych sugestii dotyczących postów Czytelnika.

2.8 Marketingowych – na przykład, kierując nasze wiadomości marketingowe do grup naszych użytkowników (takich jak ci, którzy mają u nas określony plan lub byli użytkownikami przez określony czas), reklamując nasze Usługi, analizując wyniki naszych kampanii marketingowych (np. ile osób kupiło płatny plan po otrzymaniu wiadomości marketingowej) oraz zrozumienie i prognozowanie retencji użytkowników.

5. Kto może otrzymać dostęp do Twoich danych osobowych?

Dostęp do Twoich danych osobowych mogą otrzymać:

  • podmioty, które tworzą oraz serwisują moje systemy informatyczne,
  • dostawcy usług wykorzystywanych w mojej działalności, takich jak: usługi hostingowe, usługi marketingowe, aplikacje do wysyłki emaili, pośrednicy płatności i banki, wsparcie IT.
  • osoby prowadzące działalność gospodarczą, które w moim imieniu świadczą Tobie usługi konsultingowe, szkoleniowe i inne.

Wyjątkiem od powyrzszej regóły jest zgodność z prawem według którego możemy przekazać informacje do odpowiednich służb lub władz aby zapobiegać, wykrywać lub w inny sposób rozwiązaywać problemy związane z oszustwami, naruszeniem integralności Naszej strony, bezpieczeństwem użytkowników lub problemami technicznymi które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo portalu. Dodatkowo możemy je przekazać aby chrnić Nas oraz użytkowników przed naruszeniem praw, własności lub mienia zgodnie z wymogami lub przepisami prawa.

Podmioty które aktualnie przetwarzają twoje dane osobowe to:

1. Namecheap – usługa Hostingowa zarejestrowana pod adresem 4600 East Washington Street, Suite 305, Phoenix, AZ 85034, USA (polityka prywatności podmiotu dostępna po naciśnieciu tutaj).

2. Automattic – Woocommerce.com – usługa ecommerce zarejestrowana pod adresem 60 29th Street, Suite 343, San Francisco, CA 94110, USA (polityka prywatności podmiotu dostępna po naciśnieciu tutaj).

3. Intuit Mailchimp – usługa marketingowa zarejestrowana pod adresem 2700 Coast Avenue, Mountain View, CA 94043, USA (polityka prywatności podmiotu dostępna po naciśnieciu tutaj).

4. Paypal – dostawca usług płatniczych zarejestrowany pod adresem 2211 N 1st St San Jose, CA 95131, USA (polityka prywatności podmiotu dostępna po naciśnieciu tutaj).

5. Google Gmail oraz Google Analytics – dostawca usług poczty elektronicznej zarejestrowany pod adresem 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA  94043, USA (polityka prywatności podmiotu dostępna po naciśnieciu tutaj).

6. Facebook Pixel – usługa marketingowa zarejestrowana pod adresem 1 Hacker Way Menlo Park, CA 94025,USA (polityka prywatności podmiotu dostępna po naciśnieciu tutaj).

7. hCaptcha – usługa blokowania spamu zarejestrowana pod adresem Intuition Machines, Inc., 350 Alabama St, San Francisco, CA 94110 (polityka prywatności dostępna po naciśnieciu tutaj).

Nasz portal ma politykę, że nie sprzedajemy danych naszych użytkowników. Nie jesteśmy brokerem danych, nie sprzedajemy Twoich danych osobowych brokerom danych i nie sprzedajemy Twoich danych innym firmom, które chcą Ci wysyłać e-maile marketingowe. 

6. Jak długo przechowujemy i wykorzystujemy Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe przechowujemy do czasu gdy informacje o Tobie nie są już potrzebne do celów, dla których je zbieramy i wykorzystujemy — opisanych w sekcji powyżej dotyczącej tego, jak i dlaczego wykorzystujemy informacje — i nie jesteśmy prawnie zobowiązani do ich przechowywania. Przykładem może być dzienniki serwera internetowego, które rejestrują informacje o odwiedzającym na naszym portalu, takie jak adres IP odwiedzającego, typ przeglądarki i system operacyjny, i inne informacje statystyczne. Neleży jednak pamiętać iż mamy obowiązek przechowywać faktury oraz dokumenty księgowe z Twoimi danymi osobowymi przez okres 5 lat od końca roku podatkowego, w którym powstał obowiązek podatkowy.

Jeżeli został wykorzystany jakikolwiek materiał związany z Twoją Osobą taki jak na przykład: fotografia lub nagranie video to będą one przechowywane do czasu istnienia strony internetowej administratora i / lub kont w mediach społecznościowych; lub do czasu, gdy osoba, której dane dotyczą, skorzysta ze swojego prawa do usunięcia Swoich danych z naszego serwera.

Zawsze będziemy przestrzegać naszych zobowiązań i chronić Twoje prawa wynikające z przepisów prawa (UK GDPR).

7. Zmiana lub usunięcie danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do swoich danych osobowych. Możesz wysłać do nas prośbę o dostęp jednak podanie takich informacji będzie uzależnione od dostarczenia odpowiedniego dowodu tożsamości. Masz również prawo żądać od Nas sprostowania wszelkich nieścisłości w Twoich danych osobowych.

Masz prawo zrezygnować z otrzymywania komunikatów marketingowych lub jakichkolwiek innych informacji z Naszej Strony lub o wydarzeniach na Naszej Stronie i możesz to zrobić, kontaktując się z nami poprzez email lub formularz kontaktowy.

8. Transfer Twoich danych osobowych.

Twoje informacje, w tym Dane Osobowe, są przetwarzane w biurach operacyjnych Naszej firmy oraz w innych miejscach, w których znajdują się strony zaangażowane w przetwarzanie. Oznacza to, że te informacje mogą być przesyłane do — i przechowywane na — komputerach znajdujących się poza Państwa stanem, prowincją, krajem lub inną jurysdykcją rządową, gdzie przepisy dotyczące ochrony danych mogą różnić się od tych obowiązujących w Państwa jurysdykcji.

Twoja zgoda na niniejszą Politykę prywatności, a następnie przesłanie przez Ciebie takich informacji oznacza Twoją zgodę na to przeniesienie.

Firma podejmie wszelkie uzasadnione kroki, aby zapewnić, że Twoje dane są traktowane w sposób bezpieczny i zgodnie z niniejszą Polityką prywatności, a żadne przekazywanie Twoich danych osobowych nie będzie miało miejsca do organizacji lub kraju, chyba że zostaną wprowadzone odpowiednie kontrole, w tym bezpieczeństwo Twoje dane i inne dane osobowe.

8. Zmiany w naszej polityce prywatności.

Od czasu do czasu możemy zmieniać niniejszą Politykę prywatności (na przykład w przypadku zmiany prawa). Wszelkie zmiany zostaną natychmiast opublikowane w naszej Witrynie i zostanie uznane, że zaakceptowałeś warunki Polityki prywatności przy pierwszym korzystaniu z naszej Witryny po wprowadzeniu zmian. Zalecamy regularne sprawdzanie zmian odnośnie aktualizacji informacji w Naszej polityce prywatności.

9. Kontakt z nami.

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej Witryny prosimy o kontakt pod adresem e-mail: info@joannaskalska.com lub poprzez Formularz kontaktowy